Polsko-Ukraińska Wymiana Młodzieży

W dniach 19-28 października w Poznaniu przebywała 22 osobowa grupa młodzieży ukraińskiej
z partnerskiego miasta Charkowa.

Młodzież w wieku 12-18 lat wraz opiekunami przyjechała na zaproszenie Fundacji im. Macieja Frankiewicza, w ramach „Polsko-ukraińskiej współpracy młodzieży” w ramach programu Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Dzięki współpracy Fundacji ze Stowarzyszeniem Społeczno-Kulturalnym „Polska-Ukraina” przy Konsulacie Honorowym Ukrainy w Poznaniu oraz poznańskimi szkołami udało się zorganizować warsztaty, dzięki którym młodzież z Polski i Ukrainy będzie mogła bliżej poznać historię i kulturę tak Polski, jak i Ukrainy.

Czas spędzony w Poznaniu był wypełniony licznymi atrakcjami i wycieczkami do miejsc szczególnie ważnymi dla historii Poznania, miasta będącego początkiem państwowości polskiej. Wśród atrakcji znalazły się się zwiedzanie Bramy Poznania, Muzeum Rogala, Nowego Zoo, a także wycieczka do Kórnika. Nie zabrakło również czasu na zabawę i rekreację. .

Pobyt w Poznaniu był dobrą okazją, aby ukraińska młodzież mogła oderwać się od codziennego życia, które toczy się obecnie na Ukrainie, targanej różnego rodzaju niepokojami i działaniami wojennymi, a dla polskiej młodzieży będzie wspaniałym doświadczeniem i lekcją solidarności
z sąsiednim narodem.

Projekt powstał przy wsparciu Ministerstwa Edukacji Narodowej, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, Urzędu Miasta Poznania, Fundacji PKO Banku Polskiego i Spółki Terlan.