Letnie półkolonie patriotyczne!

LETNIE PÓŁKOLONIE PATRIOTYCZNE

FUNDACJA IM. MACIEJA FRANKIEWICZA

CENA PÓŁKOLONII 199 ZŁ

Pierwsze i jedyne w Polsce półkolonie uczące patriotyzmu.

Patriota to brzmi dumnie!

Czy rzeczywiście? Naszym zdaniem tak, co więcej wielu rodziców odczuwa coraz większą potrzebę kształtowania potrzeb patriotycznych wśród dzieci i młodzieży.

Szukasz zajęć dla swojego dziecka w trakcie wakacji? Chcesz, żeby oprócz zabawy nauczyło się czegoś o mieście, jego tradycjach i obyczajach? Nasza odpowiedź to półkolonie patriotyczne, skierowane dla dzieci w wieku 8-12 lat. Spokojnie, do kwestii wieku podchodzimy elastycznie i indywidualnie

Półkolonie patriotyczne, co to tak naprawdę oznacza?

Chcemy nauczyć dzieci patriotyzmu. A właściwie uświadomić im, że mają go w sobie. Jak?

Poprzez pokazanie historii Poznania…

Poznań, kolebka polskości. To tu kształtowało się państwo polskie. To ponad 1000-letnie dzieje Ostrowa Tumskiego, miejsce spoczynku władców Polski. Obecnie słowa patriotyzm i patriota najczęściej kojarzą się młodemu pokoleniu z nudną lekcją historii. Nie musi tak być – podczas półkolonii dzieci będą mogły poznać historię Poznania. Dużą uwagę przykładamy do poznańskich legend, m.in. o koziołkach poznańskich, trębaczu ratuszowym czy założeniu Poznania.

Poprzez przybliżenie tradycji kulturalnych i obyczajów…

Dzieci poznają wartości, tradycje kulturalnych i obyczaje miasta, w którym żyją. Spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, dlaczego troska o kraj i kulturę jest ważna w kontekście bycia patriotą.

Poprzez lekcje bezpieczeństwa…

Warsztaty dotyczące bezpieczeństwa będą zorganizowane nie tylko w sposób ciekawy, ale będą przede wszystkim uczyć podstawowych zasad bezpieczeństwa.

Poprzez sport, w końcu w zdrowym ciele zdrowy duch…

Poznań to miasto sportu. Także dla najmłodszych. Podczas półkolonii chcemy zachęcić dzieci do uprawiania sportu. Uważamy, że już od najmłodszych lat należy wyrobić u nich ten nawyk.

Poprzez wydarzenia kulturalne – w Poznaniu nie można się nudzić!

Poprzez naukę. Nauka poprzez zabawę? U nas to możliwe!

Dbamy za to o dobrą atmosferę, bezpieczeństwo i naukę poprzez zabawę. U nas nie ma czasu na nudę!

Tematem przewodnim półkolonii będzie patriotyzm, ten lokalny, wyrażający się poprzez miłośc do Poznania, ale też i utożsamianie z naszym krajem, tradycjami i kulturą polską. Czym dla dzieci jest patriotyzm? Czy można od małego być przykładem pozytywnego i zadowolonego Polaka? Chcemy, aby już na wczesnym etapie życia, kiedy kształtują się już osobowość i poglądy człowieka, wzmocnić poczucia wspólnoty, współodpowiedzialności i zainteresowanie Polską i jej historią.

Przygotowując program staraliśmy się zrównoważyć dobrą zabawę z nauką. Dzieci wezmą udział w interaktywnych warsztatach oraz grach. Każdego dnia gwarantujemy śniadanie, oraz obiad. Wszystkim dzieciom zapewniamy transport po mieście oraz opiekę medyczną.
Same zajęcia będą prowadzone przez doświadczoną kadrę pedagogiczną.

Zachęcamy do zapisywania się na półkolonie realizowane przez naszą Fundację.

Maciej Frankiewicz

Patronem naszej Fundacji jest Maciej Frankiewicz. Wieloletni Zastępca Miasta Poznania, legendarny przywódca Solidarności Walczącej, sportowiec i dobry człowiek.

Pasja sportowa towarzyszyła mu przez całe życie: pływał, nurkował, jeździł konno, biegał i… mimo lęku wysokości zrobił kurs spadochronowy i uzyskał licencję pilota. Zdobywca szczytów górskich Europy, Afryki i Ameryki Południowej.

Przede wszystkim jednak był człowiekiem wielkiej odwagi, zasłużonym dla Polski i Poznania. W czasach komunizmu walczył o wolność, współtworząc Niezależne Zrzeszenie Studentów Politechniki Poznańskiej i Solidarność Walczącą oraz działając w Konfederacji Polski Niepodległej, Partii Wolności oraz Ruchu Odbudowy Polski. Dwukrotnie internowany, trzykrotnie aresztowany i wiele razy zatrzymywany za działalność polityczną w PRL-u.

Organizował bezpłatne wakacje dla dzieci z biednych rodzin, za tę działalność został odznaczony przez prezydenta Lecha Kaczyńskiego – Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Półkolonie letnie będą się odbywać od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30-17:30

Miejsce: Ośrodek Szkolno-Wychowawczy ul. ul.Bydgoska 4A (przy Rondzie Śródka)

Turnus I : 8-12 sierpnia

Turnus II: 15-19 sierpnia

Turnus III: 22-26 sierpnia

Zapewniamy:

atrakcyjny dla dzieci program (równowaga między zabawą a edukacją);

atrakcyjne wycieczki;

każdego dnia gry i warsztaty edukacyjne;

bezpieczną i profesjonalną bazę;

świetlice szkolne;

salę gimnastyczną;

teren szkolny zamknięty pod stałym nadzorem;

nadzór szkolnej kadry pedagogicznej;

stała opieka doświadczonych opiekunów;

półkolonie zgłoszone w Kuratorium Oświaty, spełniamy wszystkie wymogi;

profesjonalną stołówkę szkolną (śniadanie, obiad);

wręczamy certyfikaty ukończenia półkolonii patriotycznych;

transport dla dzieci komunikacją publiczną w trakcie półkolonii;

wystawiamy fakturę za udział dzieci w półkoloniach.

PROGRAM PÓŁKOLONII:

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

Wyjazd do Stadniny Koni w Bolesławcu (koło Mosiny) – spotkanie z ułanami, oglądanie stadniny, przejażdżka na koniach i bryczką, pokazy ułanów,

Ognisko z ułanami.

WTOREK

Śniadanie

Wycieczka do Bramy Poznania (nowe warsztaty dla dzieci )

Warsztaty patriotyczne

ŚRODA

Śniadanie

Wycieczka z przewodnikiem po Starym Mieście wraz z grą miejską (nowy program)