Wymiana polsko – rosyjska. Jesienny wyjazd młodych ludzi.

Realizujemy projekt polsko – rosyjskiej wymiany młodzieży !

Projekt pt. „Niech śmiech połączy nas” polega na organizacji wymiany młodych ludzi z Polski i Rosji. Zapraszamy do wspólnego 7 – dniowego wyjazdu do obwodu kaliningradzkiego. Grupa będzie składała się z 15 studentów w wieku 19-26 lat, a towarzyszyć jej będzie dwóch opiekunów.

Zapewniamy: transport, ubezpieczenie, wizy, koszty zakwaterowania, wyżywienia i pobytu. Zapewniamy tłumacza oraz specjalistów prowadzących warsztaty.

Wyjazd jest bezpłatny dla uczestników.

Projekt polsko-rosyjskiej wymiany młodzieży stworzy warunki do wzajemnego zbliżenia młodych ludzi z obu krajów. Młodzież będzie miała okazję poznać rówieśników, ich życie, problemy i poglądy, a jednocześnie udoskonalić umiejętności językowe, poznać historię i kulturę sąsiedniego kraju.

Opis poszczególnych działań w zakresie realizacji przedsięwzięcia

Realizacja przedsięwzięcia będzie podzielona na dwa etapy – pierwszy obejmie wizytę uczestników projektu z Rosji w Polsce, drugi – wizytę młodzieży polskiej w Rosji.

LISTA CHĘTNYCH NA WSPÓLNY WYJAZD DO ROSJI ZAMKNIĘTA!

Poniżej przedstawiamy proponowany temat przewodni wyjazdu.

Pierwszy etap –  30 października do 5 listopada 2017r. – przyjazd grupy rosyjskiej do Poznania

Dzień 1. Przyjazd uczestników.  Warsztaty zapoznawcze i integracyjne.

Dzień 2. Śmiech nie zna granic.

Dzień poświęcony będzie tematyce humoru uniwersalnego. Młodzi ludzie zastanowią się nad tym, jak postrzegamy inne narody świata. Poszukają odpowiedzi na pytania „Co śmieszy nas wszystkich?”, „Czy istnieją żarty uniwersalne?”,  „Jak żartować, żeby nikogo nie urazić?”.

Uczestnicy skoncentrują się również na humorystycznych sformułowaniach i powiedzeniach w języku polskim i rosyjskim oraz zapoznają się z wybranymi zwrotami w języku sąsiadów.

W efekcie warsztatów powstanie wielkoformatowy kolaż „Śmiech nie zna granic”.

Dzień 3. Różne oblicza Kaliningradu – wycieczka. Wieczór komediowy.

Tego dnia uczestnicy projektu poznają Kalinigrad. W czasie wycieczki odwiedzą m.in. centrum miasta, Ostrów Kanta, Park Rzeźb, katedrę. W każdym z miejsc zagłębią się w historię miasta od jego początków, poznają postacie, które zapisały się na kartach historii, a także związki pomiędzy Kaliningradem a Polską. W czasie spaceru uczestnicy zapoznają się także z licznymi ciekawostkami związanymi z poszczególnymi miejscami w miejskiej przestrzeni. Szczególną atrakcją tego dnia będzie wizyta w Muzeum Oceanu Światowego z historycznymi statkami udostępnionymi do zwiedzania oraz oceanarium.

Wieczór filmowy. Zaprezentowana zostanie komedia, po której odbędzie się dyskusja na temat stereotypów, rosyjskiego poczucia humoru oraz jego zrozumiałości dla obcokrajowców.

Dzień 4.  Z uśmiechem każdemu do twarzy. Sztuka autoprezentacji.

Dzień rozpocznie się warsztatami śmiechoterapii. Uczestnicy będą mieli okazję doświadczyć natychmiastowych efektów śmiechu, takich jak rozładowanie stresu, napięcia i zdenerwowania, pozbycie się lęków, szybszy puls, dotlenienie mózgu i poprawa samopoczucia. Wezmą również udział w zajęciach poświęconych dystansowi do samego siebie. Młodzi ludzie spróbują spojrzeć na siebie z przymrużeniem oka podczas warsztatów sztuki autoprezentacji.

Dzień 5. Śmiech przełamuje lody.

Warsztaty tego dnia skoncentrowane będą wokół tematów humoru w codziennej komunikacji oraz wykorzystania żartów i śmiechu jako narzędzia pomocnego przy przełamywaniu barier i rozwiązywaniu konfliktów.

Uczestnicy zorganizują flash mob „Śmiej się Kaliningradzie”.

Dzień 6 Gdyby życie było teatrem…

Dzień poświęcony będzie zajęciom teatralnym. Uczestnicy zapoznają się ze sztuką improwizacji – zarówno w teatrze, jak i życiu codziennym. Zajęcia pozwolą uczestnikom rozwinąć kreatywność i zdolności interpersonalne. Podczas warsztatów teatralnych uczestnicy wspólnie wypracują pomysł i przygotują przedstawienie „Sztuka życia”, które zostanie wystawione dla zaproszonych gości.

Dzień 7  Pożegnanie. Wyjazd uczestników.

Spotkania ewaluacyjne i podsumowanie spotkania.

Drugi etap –od 9  listopad 2017 r. – przyjazd uczestników z  Poznania do  Rosji .

Wymagania do uczestnictwa:

– dobry stan zdrowia,

– wiek między 19 – 26 r. ż.,

– paszport ważny przynajmniej 180 dni do zakończenia terminu przydatności,

– mile widziana podstawowa znajomość języka rosyjskiego lub języka angielskiego,

– pierwszeństwo będą miały osoby, które nigdy nie korzystały z międzynarodowych wyjazdów typu wymiany młodzieży.

Kontakt i więcej informacji :

Agnieszka Frąckowiak

Fundacja im. Macieja Frankiewicza

agnieszka.frackowiak@fundacjafrankiewicza.pl lub tel. 737415850 w godz. od 9.00 – 16.00