„Ciche bohaterki Rap” – warsztaty tworzenia muzyki

Zapraszamy do projektu naszego partnera Stowarzyszenia „Wspólnota Pokoleń” .

Idea:

Warsztaty patriotyczne „Ciche Bohaterki Rap” to cykl bezpłatnych warsztatów organizowanych przy współpracy z Ośrodek Pamięć i Przyszłość i White Studio, które wpisują się w 100 rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. Mając na uwadze rozwój nowych narzędzi edukacyjnych w formie cyfrowej z wykorzystaniem twórczej aktywności Fundacja Wspólnota Pokoleń w przystępny sposób przekazuje wiedzę o kobietach-opozycjonistkach, które działały na rzecz demokratyzacji Polski po 1945 roku, a nie są znane szerszej publiczności, szczególnie tych z obszarów województw gdzie odbywają się warsztaty.

Korzyści:

Poprzez rozwijanie własnych pasji, tekstów kultury i tworzenie muzyki hip hop uczniowie pozyskują wiedzę, upamiętniają lokalną społeczność kobiet zaangażowaną w działalność konspiracyjną i opozycyjną wobec władzy Polski Ludowej. Charakter realizowanych warsztatów daje młodym ludziom możliwość wzajemnej współpracy, uczenia się zachowań i działań na rzecz innych oraz zrozumienia starszych pokoleń – w jakich warunkach przyszło im żyć, co nimi kierowało.

Działania w projekcie:

W maju, w dniach 8-10.05,15-17.05, 21-23.05, 28-30.05 odbyły się pierwsze zajęcia w ramach warsztatów także w województwach Wielkopolskim i Kujawsko-Pomorskim. Każdy cykl w jednej placówce szkolnej trwa 3 dni. Zajęcia rozpoczynają się prelekcją historyczno-patriotyczną dla ogółu młodzieży. Następnie wybrana grupa uczniów pod kierunkiem specjalisty, wykorzystując najnowsze technologie (m.in. drona, kamery 4 K, itd.), przygotuje płytę w nurcie raperskim z utworami patriotycznymi a do 1 utworu przygotuje także teledysk. Płyta zostanie fizycznie wydana, wraz z teledyskiem zostanie także zamieszczona na stronie: www.cbmedukacja.pl
Warsztaty poprowadzi raper i reżyser Paweł Przewoźny.

Wsparcia na rzecz projektu udzieliła Fundacja Enea.

Zapraszamy !