File22151Wieloletni Zastępca Miasta Poznania, legendarny przywódca Solidarności Walczącej, sportowiec i dobry człowiek.

Był absolwentem Sportowej Szkoły Podstawowej nr 29. Pasja sportowa towarzyszyła mu przez całe życie: pływał, nurkował, jeździł konno, biegał i… mimo lęku wysokości zrobił kurs spadochronowy i uzyskał licencję pilota. Zdobywca szczytów górskich Europy, Afryki i Ameryki Południowej.

Przede wszystkim jednak był człowiekiem wielkiej odwagi, zasłużonym dla Polski i Poznania. W czasach komunizmu walczył o wolność, współtworząc Niezależne Zrzeszenie Studentów Politechniki Poznańskiej i Solidarność Walczącą oraz działając w Konfederacji Polski Niepodległej, Partii Wolności oraz Ruchu Odbudowy Polski. Dwukrotnie internowany, trzykrotnie aresztowany i wiele razy zatrzymywany za działalność polityczną w PRL-u.

Organizował bezpłatne wakacje dla dzieci z biednych rodzin, za tę działalność został odznaczony przez prezydenta Lecha Kaczyńskiego – Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

W III RP od 1994 roku działał jako samorządowiec, a od 1998 roku pełnił funkcję Zastępcy Prezydenta Poznania, odpowiadał za oświatę, sport oraz kulturę. Wspierał utalentowaną sportowo i artystycznie młodzież, angażował się w akcje charytatywne, był twórcą Maratonu Poznańskiego, w którym sam startował. Pomysłodawca rozbudowy Stadionu Miejskiego, przyjaciel Lecha Poznań.

Zapraszamy do obejrzenia filmu „Przerwany Maraton” w reżyserii Zbysława Kaczmarka. ku pamięci Macieja Frankiewicza.

Galeria: